mandag 21. september 2015

Farge i kunsten

Impresjonismen
Impresjonismen er en retning innenfor malerkunsten som handlet om å fange et øyeblikkelige inntrykk av en naturopplevelse og uttrykke dette ved rene og klare farger. Grått, svart og brunt ble utelukket, og man tok heller i bruk komplementærfargene mot hverandre. Flere av malerne valgte heller å blande fargene på lerretet i stedet for på paletten, og motivet ble derfor mindre flytende. Dette gjorde de ved å klatte på flekker med farger ved siden av hverandre rett på lerretet, noe som blir omtalt som flekktekningen. De atmosfæriske stemningene fikk stor fokus, som sollys, solnedgang, damp, tåke osv.

Når det gjelder lyshetsgrader i impresjonistiske malerier, forekommer det ofte en harmonisering, en utjevning i fargene.

Begrepet impresjonismen ble først benyttet nedsettende av journalisten Louis Leroy i bladet Le Charivari etter den første utstillingen 1874, og har som utgangspunkt Claude Monets bilde Impression, soleil levant (Inntrykk av en soloppgang). Jeg ønker derfor å se på et par av Monets kjente malerier.


Claude Monet
Claude Monet (1840-1926) er en de store malerne innenfor impresjonismen. Hans motiver var ofte mye av de samme, men med ulike lys og fargebruk. Et eksempel på dette er vannliljeserien Nympheas, som inneholder rundt 250 oljemalerier med variasjoner innenfor dette temaet.
Vi skal se på to ulike malerier av Monet fra denne tiden. 



                                                                                                                                                                                             Kilde


Morning on the Seine near Giverny

                                                                                                                                                 Metropolitian museum of art

Claude Monet malte 18 maleriet av dette motivet, morgenen ved Siene.
Dette maleriet gir oss en følelse av at det er kald, tidlig morgen. De blå, grønne og lilla tonene gir et kjølig inntrykk, og det lyse skinnet i vannet viser at solen så vidt har begynt å stige opp på himmelen. Det en ro og harmoni i bildet, og dette kommer blant annet av at kvantitetskontrasten i lilla og gult harmoniserer. Det svakt grønne og blå i trærne møtes av det rødoransje som en ramme rundt bildet. Komplementærfargene skaper en harmoni i  stemningen. Det er brukt mye utblanding for å svekke kvaliteten og dermed også intensiteten i fargene.

Kilde


Brigde over a pond of water lilies




                                                                                                                                               Metropolitian Museum Of Art

Monet bygget en liten trebru over en dam i sin egen hage i Giverny, og malte også 18 malerier av dette motivet, samt med sine veldig kjente vannliljer.

Vi ser her hvor opptatt han var av å hente frem de friske fargene i naturen. Primærfargene er brukt mye i blandingen gul og blå som danner et hav av ulike grønnfarger. Komplementærfargen rød er også brukt for å skape harmoni i bildet. De lyse liljene og gjenspeilet av den blå himmelen i vannet sier oss at det er dagslys. Han bruker mye komplementærfarger mot hverandre, grønn mot rød, blått mot oransje og gult mot lilla i vannliljene. Overvekten av grønnfargen skaper en litt kaldere tone i bildet, men det varmes noe opp ved de gule og oransje trekkene. Det er en rolig og svekket intensitet i fargene ved at de er utblandet med hverandre og hvit, slik at kvaliteten i fargene blir mindre. 




tirsdag 15. september 2015

Linjer


                                                                                                Foto: Bryllupsbilder. 

Linjer er et virkemiddel som er med på gi bildet ulikt uttrykk og stemning. Horisontale linjer utstråler ofte en stabilitet, stillhet, ro. Ved at bildet i tillegg er liggende, bidrar dette til det totale horisontale uttrykket. Det kan også laged en kontrast ved å ha med vertikale og diagonale linjer i samme bilde. 

                                                                                Foto: AnneLinn 
Her får vi frem hva som skjer med et bilde som i utgangspunktet har mest horisontale linjer, men hvordan den vertikale linjen ved fuglens ben blir fremhevet når hele bildet er i stående format. De vertikale linjene utsråler styrke, vekst og dominans. 



                                                                               Foto: AnneLinn 
En blanding av horisontale, vertikale og diagonale linjer. 


                                                                                                                             Foto: Kim-David (bror)
        Her ser vi hvordan de horisontale bildene skaper ro i bildet, mens de diagonale skaper dybde. Diagonale linjer er ofte et virkemiddel til akkurat dette - å skape bevegelse, dynamikk og forandring.

                                                                                                                          Foto: AnneLinn Hulsman
                                                                                                                                         Foto: AnneLinn 

søndag 13. september 2015

Min første collage


Vi fikk utdelt en doc (i mitt tilfelle en grønn), og skulle utifra de sanseinntrykk det gav oss, blande oss frem til ulike farger. Disse fargene skulle beskrive de minnene, tankene, luktene, bildene og lydene vi fikk. Smaken av denne minte meg om havet, bølger, noe friskt, kaldt med likvel varmt og trygt, noe vakkert. Videre begynte jeg å tenke på den dagen jeg giftet meg, en kald desemberdag, men likevel så varm og omgitt av lykke og ro. Noe følelsesfult. Fargen jeg hadde på blomster, dekorasjon, kake osv var nettopp dette - havets farger. Blågrønt. En yndlingsfarge på så mange måter! Videre i forelesningen refererte læreren til at blåfargen har en uendelighet i seg, "for alltid". Noe som igrunn passer helt perfekt!

Inspirasjonsbilder, brudebuketten (som jeg farget selv ved hjelp av sterke konditorfarger).



Så var prosessen igang: 



















fredag 11. september 2015

Ittens fargelære

                                                   Visuell fremstilling av Ittens fargelære.

Tre like utgaver av samme tegning, som skal fargelegges på ulike måter. 


Første: Bruk av de tre primærfargene gul, blå og rød, samt sort, hvit og grønn. 



Her en fremstilling av de motsatte fargene som i første tegning, 
de komplementære fargene fra Ittens fargesirkel. 



Her blandes den første fargen med den komplementærfargen. Her får vi fremstilt hva som skjer når man blander den første fargen med komplementærfargen, som tilsavarer en blanding av de to gjenstående primærfargene. Eks: komplentærfargen til gul er lilla, som er en blanding av blå og rød. Komplementærfargen til rød er grønn, som er en blanding av blå og gul. På denne måten er derfor den siste tegningen et resultat av ulike blandinger med de tre primærfargene. Hadde man her vært svært nøye med mengden fargen man blandet, kunne man i prinsipp fått like farger på hele tegningen, sett bort ifra hvitt + svart -> gråtone. 



En spennende måte å arbeide med farger på, noe jeg 
definitivt vil ta med meg i arbeidet med elever i skolen! 


onsdag 9. september 2015

Design og redesign


Jeg er svært interressert i det å skape og gjenskape møbler og ting, slik at det blir unikt og eget. Jeg henter selvsagt inspirasjon fra ulike steder, men legger sjelen i å prege det med personlige detaljer og hente frem det sære. Store deler av huset mitt er fylt med egenproduserte ting, og heldige meg har en handy mann som kan hjelpe til med det mer avanserte praktiske. Her kommer noen bilder, vil legge ut flere ting etterhvert. Håper det inspirerer! 




















Gamle vinduer kan brukes til så mangt :)